Als je hooggevoelig bent dan voel je van nature dingen goed aan uit je omgeving. Je kunt je daardoor snel en makkelijk met iemand verbinden. Dat kan heel fijn en waardevol zijn. Maar wanneer je onbewust versmelt met iemand, kan je dat een futloos gevoel geven of zelfs uitputtend werken. In deze blog deel ik een eenvoudige en krachtige oefening met je waardoor je niet meer met de ander versmelt, maar juist dicht bij jezelf blijft. Wat jezelf en de vriendschappelijke- of liefdesrelatie zeker ten goede komt!

Jezelf gevoelsmatig verliezen

Misschien herken je dat je jezelf makkelijk gevoelsmatig verliest in vriendschappen of liefdesrelaties. In het begin gaat alles goed, je voelt je goed en opgeladen, maar na een verloop van tijd merk je op dat je je eigen ‘sparkle’ verliest. Dat is te herkennen bij jezelf als je tijdens of na het contact met iemand:

  • je futloos of gevoelloos voelt,
  • je eigen ‘drive’ om zelfstandig dingen te ondernemen verliest,
  • je het gevoel te hebt niks meer te willen doen,
  • je wel weet wat je leuk vindt maar de motivatie om dit te doen verliest,
  • je steeds meer uitgeput of leeg te voelt,
  • je teveel gericht bent op wat de ander wilt, in plaats van wat jij wilt.

Teveel bij de ander zijn

Als je één of meerdere bovenstaande kenmerken herkent bij jezelf, dan kan het zijn dat je ongemerkt met je energie teveel bij de ander bent. Hierdoor breng je al je energie bij de ander en blijft er weinig energie over voor jou.

De energie die je hebt, kan je maar één keer besteden. Dus wanneer je teveel aan de ander geeft, blijft er minder voor jou over. Terwijl je je eigen energie nodig hebt voor je eigen ‘sparkle’. Voor jezelf energiek en gemotiveerd voelen. Voor het weten en voelen wat jij wilt. En om duidelijk te kunnen voelen van hé dit wil ik wel en hé dit wil ik niet.

Waar ben jij met je energie?

De oplossing om niet meer met iemand te versmelten is heel eenvoudig. Het gaat erom dat je bewust wordt waar jij met je energie bent. Om dit te trainen kan je jezelf meerdere keren per dag de volgende vraag stellen:

“Waar ben ik met mijn energie?”

Het is een prachtige vraag om jezelf te stellen. Zeker als je opmerkt dat je vaak versmelt met iemand. Of dit nu je beste vriend(in) is of je lover. Want door het stellen van deze vraag wordt je bewust waar jij met je eigen energie bent. Want waar ben jij met je energie? Ben je helemaal bij de ander? Kan je hem of haar goed aanvoelen? Of ben je met je energie bij jezelf? Kan je jezelf goed voelen?

Je energie terughalen

Als je ervan bewust wordt dat je met je energie bij de ander bent, kan je je energie terughalen. Dit is eenvoudig om te doen en het gaat haast vanzelf. Want jouw energie volgt waar jij met je aandacht bent. Waar jij met je aandacht bent, gaat ook je energie naartoe.

Je haalt dus je energie terug door je aandacht op jezelf te richten. Dit kan je doen door jezelf te gaan voelen. Wordt je bewust van je beide voeten op de grond. Neem waar hoe je kleding om je lichaam zit. Voel hoe je zit op een stoel. Dit zijn manieren om je aandacht op jezelf te richten en daarmee je energie naar je toe te halen. Daardoor haal je het versmolten zijn met de ander weg, en blijf je in je eigen energie staan.

De ‘70% bij jezelf en 30% bij de ander’ verdeling

Probeer in het contact met de ander je aandacht te verdelen tussen jezelf en de ander. Wees voor 70% bij jezelf en 30% bij de ander. Dat kan in het begin een beetje onwennig voelen. Want je behoudt merendeel van je energie bij jezelf. Dat is overigens niet egoïstisch hoor. Want de ander heeft zijn of haar eigen energie. Die redt zichzelf wel. 🙂

Praktische tips voor in je dagelijks leven

In het begin kan bewust worden van waar jij met je energie bent best lastig zijn. Daarom geef ik je graag nog een aantal praktische tips die je kan toepassen in je dagelijks leven.

Tip nummer 1:

Vraag jezelf overdag vaker af: Waar ben ik met mijn energie? Je kunt daarvoor elk uur een timer laten afgaan. Een handige app hiervoor is Insight Timer. Dan kun je instellen dat er ieder uur een klein belletje, klankschaal of houten ‘plok-geluidje’ afgaat.

Tip nummer 2:

Verdiep je eens in de verbinding met jezelf oefenen. Ik heb daarvoor de blog geschreven ‘Verbinden met jezelf, zo doet je dat’ met een luisteroefening erbij. Zo kan je alvast oefenen in jezelf (blijven) voelen.

Tip nummer 3:

Leer jezelf goed te aarden. Aarden draagt ook bij aan de energie bij jezelf houden. Lees hiervoor mijn geschreven blog met 3 aardingsoefeningen ‘3 oefeningen om jezelf te aarden’.

Ik wens je veel oefenplezier, bewustwording en wijsheid toe. Ben je klaar om dingen blijvend in je leven te veranderen? Dan is mijn HSP coaching zeker iets voor jou. Neem gerust contact met mij op.

Groetjes,

Jim Landman

Pin It on Pinterest

Share This