Als je in verbinding bent met jezelf, kan je beter opmerken wat jij nodig hebt, kan je keuzes maken die goed bij je passen (vanuit je intuïtie) en ben je beter afgestemd op het leven zelf. Dit zorgt voor een gevoel van ontspanning, flow, geluk en zelfvertrouwen.

Maar… verbinden met jezelf, hoe doe je dat? Hoe maak je die verbinding en misschien nog belangrijker: hoe blijf je in verbinding met jezelf in je dagelijks leven? In deze blog leg ik het je graag uit en krijg je van mij ook een oefening om met jezelf te verbinden.

Stap voor stap

Voordat ik ga schrijven over hoe jij met jezelf kunt verbinden, wil ik je eerst uitleggen hoe je de verbinding met jezelf verliest. Want wanneer je begrijpt hoe je de verbinding met jezelf verliest, zal je ook (gek genoeg) beter begrijpen hoe je de verbinding met jezelf kunt vinden én behouden.

Zelf ervaren

Je verliest de verbinding met jezelf wanneer je met je aandacht teveel gericht bent op de buitenwereld en daarbij jezelf vergeet. Dit werkt alsvolgt:

Op dit moment lees je deze zin. Er is niks aan de hand. Je bent gewoon aan het lezen. Maar terwijl je dit leest wil ik je wat vragen… Voel jezelf eens zitten waar je zit. Houdt dit voelen van jezelf vast en blijf doorlezen. Misschien lijkt het nu wel of je twee dingen tegelijk moet doen. Jezelf blijven voelen én blijven doorlezen. Grappig hè? Je hebt nu aandacht voor jezelf terwijl je leest. Je krijgt nu meer in verbinding met jezelf, dat kan je voelen…

Te veel gericht op de buitenwereld

De hedendaagse buitenwereld vraagt constant om jouw aandacht. Denk aan de meldingen op je mobiele telefoon, een drukke werkdag met veel afspraken, iets leuks doen met je vrienden of het lopen door een supermarkt vol met aanbiedingen. Je dagelijks leven speelt zich grotendeels af in de buitenwereld en brengt dus daarmee ook jouw aandacht gericht op… de buitenwereld.

Het is helemaal niet erg als je aandacht gericht is op de buitenwereld. Het is ook niet erg als je jezelf ‘vergeet’ en daardoor de verbinding met jezelf minder voelt. Maar als je opmerkt dat je niet meer weet wat jij belangrijk vindt, of niet meer aanvoelt wat jij wilt doen of nodig hebt, dan is het raadzaam om weer de balans terug te vinden. De balans tussen je aandacht verdelen voor de buitenwereld én voor jezelf.

Bij jezelf blijven

Om de verbinding met jezelf te ervaren, heb je met je aandacht bij jezelf te zijn. Dit kan je natuurlijk doen op het einde van je dag, maar dit kan je ook doen tijdens de dag zelf.

Op het einde van je (drukke) dag, kan je je aandacht verplaatsen van de buitenwereld naar jezelf toe. Check bij jezelf: hoe gaat het met mij? Wat voel ik allemaal? Wat heb ik nodig?

Je kunt ook tijdens je (drukke) dag verbinden met jezelf. Een korte oefening daarvoor is bij wat je ook aan het doen bent, jezelf weer te gaan voelen. Voel je voeten op de grond, en wordt bewust van je. Je hebt dan aandacht voor de buitenwereld (datgene waar je mee bezig bent) én aandacht voor jezelf (door jezelf te voelen). Dat kan in het begin een beetje onwennig zijn, maar net zoals met leren fietsen zal je het al gauw als vanzelfsprekend ervaren.

De verbinding met jezelf kan je niet verliezen

Hoewel ik schrijf over de verbinding met jezelf verliezen of vergeten, is het belangrijk om realiseren dat je de verbinding met jezelf nooit weg is. Je bent de verbinding met jezelf nooit kwijt. Je kan niet niet in verbinding zijn met jezelf. Ik gebruik alleen dit soort woorden voor een zo duidelijk mogelijke uitleg voor jou in deze blog.

Het is wel zo dat je de verbinding met jezelf in het begin lastig of niet kan voelen. Dat je in het begin denkt van: “Hmmm, wordt dit nu bedoeld?” of “Zal de verbinding met mezelf zo voelen?”

Weet dat dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus daar waar je op focust wordt versterkt. Als je altijd alle aandacht hebt gehad voor de buitenwereld, dan is die ervaring heel erg aanwezig. Hoe meer aandacht jij geeft aan de verbinding met jezelf, hoe duidelijker je dit gaat voelen en hoe sneller je hier naartoe terug kan op het moment dat je merkt dat je met je aandacht weer helemaal in de buitenwereld zit.

Verbinding met jezelf oefenen

Om je op weg te helpen deel ik graag een oefening met je. Een oefening die je opweg kan helpen om de verbinding met jezelf te ervaren en te versterken.

Oefening voor de verbinding met jezelf voelen

Natuurlijk zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de verbinding met jezelf te versterken. Wandelen in de natuur, yoga beoefenen of mediteren. Maar zie verbinden met jezelf ook als contact maken met jezelf.

Hoe kan jij contact maken met jezelf? Of het contact met jezelf verbeteren?

Heel eenvoudig, door te schrijven en te reflecteren op datgene wat je denkt, ervaart en waarneemt in jezelf. Maar ook meer aandacht en interesse te tonen in wat jij belangrijk vindt, wat jij nodig hebt en wat het beste bij jou past. Als je daar aandacht aan kan geven en van daaruit keuzes gaat maken, dan zal dat allemaal bijdragen aan de verbinding met jezelf. Iets wat je sterker en sterker zult gaan voelen!

Je bent ook welkom in mijn praktijk of voor een online sessie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt om in verbinding met jezelf te komen en te blijven. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via deze link.

Ik wens je veel verbinding toe!

Groeten, Jim Landman

Pin It on Pinterest

Share This