Ben je toe aan een verandering in je leven? Sta je op een punt om een verandering te maken, maar weet je nog niet goed hoe of wat? Dan kan het zo zijn dat je jezelf afvraagt wat voor jou de juiste richting is. Wat is de richting die jou leven op mag gaan? Hoe vind je die richting? En misschien een veelgestelde overweging: is die richting die je dan wilt opgaan dan wel de juiste richting?

De nieuwe richting vinden

Het was voor mij (achteraf) gezien één van de prachtigste momenten uit mijn leven: het besef dat ik verandering wilde in mijn leven. Alles wat niet meer voor mij werkte qua werk, vrienden, vrije tijdsbesteding, alles was uitgespeeld en daarmee uitgeleefd. Het was tijd voor een nieuwe richting. Alleen, wat was die richting dan? Ik wist en voelde dat dingen anders moesten worden. Maar die nieuwe richting zag ik nog niet voor me. Hoe kan ik dan een goede of juiste keuze maken?

Als je dit ook bij jezelf herkent, is het heel normmaal dat je jezelf afvraagt hoe jij die nieuwe richting vindt in je leven en of dit dan wel de juiste richting is. We zijn op één of andere manier zo geconditioneerd met wat goed of fout is, juist of onjuist is. Maar zal ik je wat vertellen? Er bestaat geen goed of fout. Er bestaat geen juist of onjuist. Daar zijn geen definities van. Goed of fout. Juist of onjuist. Het zijn niets meer dan oordelen.

Wat voor de één goed is, is voor de ander fout. Als je praat over een goede of foute keuze maken, of een juiste of onjuiste richting opgaan, het kan allebei niet. Natuurlijk heeft de keuze die je maakt en wat je doet wel een gevolg voor jezelf en anderen. Daar wil je bewust over zijn.

Maar dan alsnog… Hoe vind je dan juiste richting? 🙂

De juiste richting bestaat niet

Er is geen juiste richting. Net zoals er geen onjuiste richting is. Er is wel één richting die je kunt toepassen, waardoor je (paradoxaal genoeg) antwoord vindt op je ‘welke richting zal ik met mijn leven opgaan’-vraag.

Wellicht is de reden dat je nog geen bevredigend antwoord hebt gevonden, omdat je jouw richting naar buiten richt. Wat ik daarmee bedoel is: dat je misschien voor het vinden van je antwoord naar buiten gericht bent. Wachtende op nieuwe ideën, situaties of mensen. Dat is mooi en inspiratie kan in zulke vormen verschijnen, maar komt het antwoord dan van binnenuit?

De maatschappij beweegt en ontwikkeld. De uitvindingen verschijnen en verdwijnen. De mensen denken eerst dit en dan weer dat. Nieuwe ideeen, situaties en mensen komen en gaan. Maar hoe kan je nou het antwoord vinden in een wereld die continu in verandering is?

Het antwoord is eenvoudig.

Het antwoord vind je niet in de buitenwereld.

Het antwoord vind je in je binnenwereld, in jezelf.

In datgene wat altijd IS, terwijl de buitenwereld veranderd.

In datgene wat altijd blijft, terwijl het andere komt en gaat.

Daar mag je op gericht zijn. Dan heb je in één keer jouw richting gevonden.

De richting als levenswijze

Jouw richting is gericht zijn naar binnen. Die richting in je leven is geen zoektocht, het is een levenswijze. Wat praktisch neerkomt om gericht te zijn op jeZelf.

Wees niet gericht op je denken en gedachten.
Wees gericht op wat het denken waarneemt.

Wees niet gericht op je emoties of gevoelens.
Wees gericht op wat je emoties of gevoelens waarneemt.

Wees niet gericht op waar jij gericht op bent.
Wees gericht op wat waarneemt waar jij gericht op bent.

De herinnering

Dan zul je merken dat de richting vinden in je leven, geen vondst een maar herinnering is. Die met iedere beoefening, iedere waarneming ontvouwt als een allesomvattend besef waarmee het zoeken naar de richting stopt. Het heeft zichZelf herinnerd, en vanuit daar zal de richting ontvouwen. Niet als een weg van A naar B, maar als een dans.

En niet omdat jij de richting hebt gevonden.
Maar omdat jij de richting bent geworden.

Herinneren wie je werkelijk bent

Mooie spirituele praat? Onthoud dat je van jongsafaan wordt geleerd om dingen te zoeken en te vinden buiten jezelf. Liefde, erkenning, succes of praktische vormen zoals diploma’s, … of je levensmissie. Maar dat hoeft niet.

Het enige wat je hoeft te doen is je te herinneren wie je werkelijk bent.

Richt je daarop. Die richting geeft uiteindelijk richting aan je leven zondat je bezig bent met welke richting dan ook. Zonder dat je nadenkt of je je richting hebt gevonden of dat je handelt vanuit je richting.

En, natuurlijk. Je hebt nog gedachten, ideeën, impulsen en dingen die je doet en ervaart. Dat is het leven zelf. Continu aan het groeien en bloeien en sterven en opnieuw geboren worden. Maar wel zonder de vraag of dat een goede richting is of was. Want je hebt jezelf herinnerd wie je werkelijk bent. Vanuit die plek leef je je leven. Hoe het komt, hoe het gaat, hoe het vergaat.

Je spirituele beoefening

Je spirituele beoefening is volgens mij het belangrijkst om te herinneren wie je bent. Waarbij je vraag niet meer hoeft te zijn: Hoe vind ik richting in mijn leven?, maar wellicht: Hoe herinner ik mij wie ik werkelijk ben?, of concreter: Wie ben ik werkelijk?

Daarbij kun je onderzoeken waarop jij meer gericht bent. Welke richting krijgt het meeste aandacht in jouw leven? Is dat gericht zijn op de buitenwereld of op je binnenwereld, jeZelf?

Ben je bezig met wat vrienden of familie van jou vinden? Of bewandel je je eigen pad?

Omring je je altijd mensen? Of breng je weleens tijd in je eentje door?

Zoek je altijd afleiding? Of zit je weleens in stilte?

Korter gezegd: richt je je aandacht naar buiten of richt je je aandacht naar binnen?

Balans

Natuurlijk mag je je aandacht naar buiten gericht. Als je geniet van de gezelligheid met je vrienden, als je een wandeling maakt in de natuur of als je een prachtige film kijkt. Het gaat erom of je in het begin van je beoefening bewust kan zijn van de balans tussen gericht op de buitenwereld en gericht zijn de op binnenwereld.

In mijn eigen zoektocht ben ik nogal rigoreus geweest door teveel gericht te zijn geweest op mijZelf. Geen film, geen muziek, alleen maar stilte. Dat heeft mij veel gebracht en tegelijk ook veel afgenomen. Geen goed of fout, geen juist of onjuist. Alleen mijn ervaring van minder plezier. Dat werkte voor mij op den duur ook niet meer, wat uiteindelijk mijn spirituele beoefening ook niet ten goede kwam. Heerlijk, die paradoxen.

Wat is dan naar binnen gericht?

Wat is dan naar binnen gericht zijn? Neem meer waar in jezelf. Kijk naar je gedachten, maar wees ze niet. Voel je emoties, maar wordt ze niet. Wees bewust van wat in jou leeft, maar hecht je er niet aan.

Je kunt waarnemen, schrijven, yoga doen, mediteren, wandelen in de natuur, een moment van stilte opzoeken. Maar ook in het drukste moment van je dag, kun je je aandacht naar binnen richten. Jezelf herinneren waar het werkelijk voor jou over gaat. Adem in, adem uit. Of je nu in stilte bent. Met vrienden chillt. Met familie feest. Jij bent gericht wie je werkelijk bent.

Hoe meer je je aandacht naar binnen richt, hoe dieper je kunt zien en daarmee beter kunt onderscheiden wat je niet bent. Het onderscheiden, het waarnemen is genoeg.

Je hoeft niks te veranderen. Je hoeft niks te fixen. Je hoeft niks te zoeken of te vinden.

Alleen waar te nemen.

Herinneren.

Dank je wel.

Groeten,

Jim Landman

Pin It on Pinterest

Share This