In deze blog schrijf ik over wat een altaar is, waarom het waardevol is om thuis een altaar te hebben en hoe je je altaar gebruikt als ondersteuning voor je persoonlijke ontwikkeling en je spirituele groei.

Wat is een altaar?

Je altaar kan je zien als een heilige plek waar je altijd naartoe terugkan. Het is een plek om met jezelf te zijn. Het is een verlengstuk van jezelf, zowel persoonlijk als spiritueel. En het is de herinnering en/of ondersteuning voor je spirituele beoefening.

Je altaar is waardevol

Je altaar kan jou op verschillende manieren in je dagelijks leven ondersteunen. Het kan een verdiepende, herinnerende en spiegelende werking hebben. Ik leg het graag aan je uit.

Je altaar geeft verdieping

Je altaar geeft je verdieping in wat je bij je altaar doet.

Of je nu bij je altaar mediteert, mantra’s chant, je rituelen uitvoert, in gebed gaat, tarot/engelenkaarten legt, contact maakt met je Gids of een overleden dierbare, yoga beoefent of schrijft in je dagboek, je zult merken dat invloed gaat hebben op de energie in de ruimte. Die energie in de ruimte wordt meer en meer. Zo creëer je een energieveld van rust, ruimte, zelfliefde of voor wat dan ook waar jij mee bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je meer kan zakken in je yoga-poses, sneller je lichaam zakt tijdens aardingsoefeningen of sterker de zelfliefde ervaart als dit beoefend.

Je altaar geeft herinnering

Je altaar herinnert je eraan wat voor jou belangrijk is of wat jij wilt ervaren.

Het kan gebeuren dat je in je (drukke) dagelijks leven je innerlijke stilte, je intuïtie of je spirituele beoefening op de achtergrond komt. Dat je je onrustig voelt, of even niet meer in contact staat met je onderbuik. Of dat je merkt dat je door tegenslag, heftige emoties of iets anders even uit balans bent. Juist voor dit soort momenten is het waardevol om een altaar te te hebben. Want door bij je altaar te zitten, door in de energie te zijn, zal dit je helpen om je innerlijke rust weer terug te vinden. Maar ook door naar je altaar te kijken herinner je jezelf eraan waar je mee bezig was. Dit werkt allemaal ondersteunend en bekrachtigend.

Je altaar is een prachtige spiegel

Je altaar is een prachtige spiegel van jezelf en je spirituele beoefening.

Je altaar is een prachtige spiegel van jezelf en van je spirituele beoefening. Hoe heb jij je altaar in gericht? Hoeveel aandacht besteed je aan je altaar? Wat doe je bij je altaar? Welke spullen staan erop of erbij? Maar ook, met welke intentie leg je dingen neer of vanuit welke energie steek jij een kaarsje aan? Alles wat je geeft en doet bij je altaar wordt voelbaar. Dat kan je veel inzicht geven.

Waar zet je je altaar?

Zet je altaar op een plek in huis die voor jou het beste is. Dat kan zijn in de woonkamer, in de slaapkamer, ergens in de overloop of misschien heb je een extra kamer. Het is fijn om je altaar op een plek te zetten die goed voor jou voelt en waar je niet gauw gestoord kan worden.

Richt je altaar in zoals jij dat wilt

Hoe jij je altaar inricht is helemaal aan jou. Ik geef je graag enkele inspiratie:

– kaars of waxinelichtje
– beeldje
– steen of mineralen
– plantje of iets uit de natuur
– bloemblaadjes en/of bloemen
– bakje met aarde of water
– tekening, symbool en/of Symbol
– plaatjes van dingen of mensen die je inspireren
– een foto van een (overleden) dierbare

De “inrichting” van je altaar kan met de tijd veranderen

Zoals ik eerder schreef, je altaar is  is vaak een spiegel van jezelf en je spirituele beoefening. En dat kan nogal met de tijd veranderen.

Om je een voorbeeld te geven van mijn altaar: Mijn altaar in het jaar 2016 had een plant, een kaarsje, een afbeeling van een symbool en een steen, het boek ‘Een cursus in wonderen’ en een schrift waar ik in schreef.

Mijn altaar ten tijde van dit schrijven heeft een kaart met Shiva erop afgebeeld, een seleniet, een schelp met Palo Santo heilig hout, een eikel uit het bos om mij te herinneren aan aarden, een beeldje van Ganesha, een wierookhouder, een kaarsje en mijn Mala (gebedsketting).

Foto van mijn altaar thuis.

Met je altaar verbinden

Als je je altaar klaar hebt, kan het fijn zijn om met je altaar te verbinden. Dit kan je doen door bij je altaar te gaan zitten. Kijk naar je altaar, naar de dingen die je erop hebt gezet en voel… Wat doet het altaar met je? Hoe voel je je bij je altaar? Hoe is het om bij je altaar te zitten?

Zegen je altaar

Je kunt je altaar ook zegenen. Ik wil hierbij opmerken dat ik vind dat het belangrijk is dat je je eigen ritueel op nahoudt. Vertrouw op je eerste ingevingen en wat je intuïtie je vertelt. Dat is belangrijker dan een ritueel overnemen en/of uit je hoofd leren. Om je te inspireren heb ik de volgende zegening voor je opgeschreven:

Zegen je altaar met de volgende woorden: “Dit is mijn altaar. Dit is een plek voor mijzelf. Hier ben ik veilig. Hier mag ik oefenen en ontdekken. Hier mag ik hulp vragen en ontvangen.”

Als extra, als dat bij jou past: bid dan tot het Universum, tot God, tot je Gidsen of Engelen, tot een overleden dierbare, en vraag om begeleiding en ondersteuning als je bij je altaar bent.

Zelf aan de slag!

Ik hoop dat je door deze blog geïnspireerd bent om ook thuis een altaar voor jezelf te maken. Zodat je kunt ervaren wat een altaar voor jou doet en kan betekenen.

Ik wens je veel inspiratie, ontspanning en ont-wikkeling bij je altaar toe!

Groeten, Jim Landman

Pin It on Pinterest

Share This