Veel gevoelige mensen nemen vaak onbedoeld de emoties over van andere mensen. Of zij merken op dat zij snel beïnvloed worden door de energieën van mensen of zelfs van de plekken waar zij komen. Ook tijdens de Grenzen workshop hoor ik vaak deelnemers zeggen: “Ik wil mij leren afsluiten voor de emoties van anderen” of “Ik wil mij afsluiten voor negatieve energie”. Dat zij dit zeggen begrijp ik ontzettend goed, want het overnemen kan erg vermoeiend zijn. Maar… afsluiten is niet de oplossing. Sterker nog, het kan je klachten juist versterken!

Afsluiten als toverwoord

Als je merkt dat je emoties, gevoelens of energieën overneemt of daardoor beïnvloed wordt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Ik zie dat het internet vol staat met adviezen tips over hoe jij je kunt afsluiten en allerlei varianten daarop zoals afschermen, wegduwen, afstand creëren, enzovoorts. Het lijkt wel alsof iedereen elkaar herhaalt met ‘afsluiten’ als toverwoord.

Ik lees adviezen zoals jezelf kunnen afsluiten, het doorknippen van verbindingen, tot en met het visualiseren van wortels in de grond of jezelf omringen met rode rozen of een glazen bol. En hoe liefdevol deze adviezen bedoeld zijn, het is niet de oplossing.

Onjuiste informatie

De geschreven blogs en artikelen over afsluiten of een andere vorm daarvan zijn natuurlijk met de beste intenties geschreven. Toch creëren deze teksten een blijvende stroom aan onjuiste informatie. Want door jezelf af te sluiten ontstaan er de volgende dingen :

Afsluiten is ook echt afsluiten

Het is niet mogelijk om je in hetzelfde moment af te sluiten voor het “negatieve” en toch te blijven openstaan voor het positieve. Dus op het moment dat jij jezelf afsluit voor de negatieve energie, sluit je jezelf ook af voor de positieve energie. En wat daarbij nog bij komt is dat wanneer jij jezelf afsluit, je de natuurlijke stroming van energie blokkeert waardoor je je niet beter, maar alleen slechter kunt voelen.

Afsluiten is een vorm van weerstand

Het niet willen voelen van die “negatieve” energie of emotie is helemaal begrijpelijk wanneer je dit ongewenst overneemt. Maar jezelf afsluiten betekent ook dat je iets niet wilt, terwijl het er wel is. Die weerstand zorgt ervoor dat die emotie of energie niet meer kan stromen waardoor het automatisch aan of bij jou blijft.

Afsluiten maakt het groter

Op het moment dat je jezelf gaat afsluiten, maak je datgene wat je voelt groter en jezelf kleiner. Dat komt omdat afsluiten voortkomt uit angst. Je wilt jezelf namelijk tegen iets beschermen, maar de realiteit is dat je niet in gevaar bent. Je mag alleen er goed mee leren omgaan.

Afsluiten is niet meer voelen

Wanneer je jezelf afsluit betekent dit dat je je ook afsluit van voelen. Maar als jij jezelf afsluit van voelen, sluit je jezelf ook af van het allerbelangrijkste… Namelijk dé start van de  oplossing!

Voelen als start van de oplossing

Als jij jezelf afsluit van voelen, sluit jij jezelf ook af van de oplossing. Want… voelen is dé start van de oplossing. Ik leg het je graag uit.

Want het gaat hier niet om het voelen van alles om jou heen, maar juist om het voelen van alles binnen jou. Als je je aandacht kunt verleggen van de buitenwereld naar jezelf toe, dan zorgt dat dit de start van de oplossing is. Want als je eerst jezelf voelt, voel je direct wat van jou is en daarmee ook wat van de ander is. Zo blijf je gevoelsmatig dicht bij jezelf en zal je opmerken dat door gefocust te zijn op jezelf, je letterlijk minder van je omgeving aantrekt.

En in het voelen zit nog veel meer.
Afsluiten en openen, het laat zich alleen voelen.
Weerstand of stroming in jezelf opmerken, het laat zich alleen voelen.
En het besef of je een gevoel of energie hebt overgenomen of hebt losgelaten, ook dat laat zich alleen voelen.

Afsluiten is niet de oplossing

Dus daarom is afsluiten niet de oplossing. Je sluit jezelf af van je gevoel, het is een vorm van weerstand en het zorgt dat je niet meer beseft wat er allemaal in jou leeft.

Wat je nog meer kan helpen

Lees ook mijn blog + oefening: Helderheid krijgen in alle gevoelens die je voelt
Daarin lees je o.a. over hoe jij overgenomen emoties, gevoelens en energieën kunt loslaten.

Ook ben je van harte welkom bij de Grenzen workshop.
Tijdens die dag leer en voel je hoe jij duidelijk voelt wat van jou en de ander is. Hoe jij vrij blijft van het overnemen van de emoties van anderen en dat jij dicht bij jezelf kan blijven, zonder energieën, stemmingen en sferen van anderen over te nemen.

Groeten, Jim Landman


Pin It on Pinterest

Share This